Snapshot
Met de steun van Sabam
Events

presentatoren-micha-en-johanTerwijl de Amerikanen een nieuwe president kozen was Theater Elckerlyc gisterenavond in de ban van een andere verkiezing. Die van ‘De Loftrompetten voor de Vlaamse Amusementsmuziek’. Decor was een tot de nok gevuld Theater Elckerlyc. Backstage zo’n 30 medewerkers, meer dan 30 artiesten op het podium en een stralende kunstenaar Marc Claerhout die z’n bronzen kunstwerken ‘De Loftrompetten’ aan het publiek voorstelde.

Het is voor de derde keer op rij dat Vlapo en MENT TV samenwerken voor de organisatie van deze verkiezing. Zowel Radio 2 als MENT TV riepen het publiek op om te stemmen.

De jurering verliep in 2 fasen. Enerzijds was er een vakjury, samengesteld uit 6 mensen Radio 2, MENT, de Raad van Bestuur van Vlapo en een reeks journalisten en muzieksamenstellers van diverse omroepen. Basis waren de lijsten van de Vlaamse Ultratop 50 en die van De Vlaamse Top 10 van MENT. Alle nummers die in die lijsten stonden tussen 1 oktober 15 en 16 waren in de longlist opgenomen. De vakjury verkortte door stemming die longlist tot een shortlist met 30 nummers per categorie.

Daarna stemde het publiek massaal tot uiteindelijk eindgenomineerden en winnaars per categorie overbleven. De ‘Carrièreprijs’, ‘Beste Doorbraak’ en ‘Beste originele nummer’ (Sabam for Culture prijs) werden gekozen door Vlapo en MENT samen.

Micha Marah en Johan verstreken als presentatieduo!

Johan Verstreken presenteerde ook de 2 vorige edities. Dit jaar werd hij geflankeerd door Micha Marah. Micha startte afgelopen seizoen met haar programma ‘Hadiemicha 2.0.’ Ze maakte dat vroeger voor Radio 2 en doet dat nu bij MENT.

Ze werden bijgestaan door alle andere MENT-gezichten: Maarten Cox, Eveline Cannoot, Filip D’haeze, Dimitri Vantomme, Lindsay, Herbert Verhaeghe, Dennie Christian, Rudy Meyns en Amaryllis Temmerman.

The winners are…

De carrièreprijs, met een dubbele Loftrompet van Marc Claerhout, ging dit jaar naar Nicole en Hugo. Zij volgen daarmee Will Tura (eerste editie) en Willy Sommers (tweede editie) op.

Het waren 2 ‘Nicole en Hugo’fans uit de politieke wereld die ieder een Loftrompet aan Nicole en Hugo overhandigden. Dat gebeurde door John Crombez en viceminister-president van de Vlaamse regering Hilde Crevits. Bij vorige edities waren de uitreikers de voorzitter van het Vlaams parlement Jan Peumans en minister Sven Gatz.

De prijs voor ‘Beste Originele nummer’ ging naar Jelle Cleymans met ‘Jozefien’. Aan de prijs was behalve een Loftrompet een cheque van 1000 euro verbonden aangeboden door Sabam for Culture.

De prijs ‘Beste Doorbraak’ ging naar Niels Destadsbader. Niels maakt al langer muziek maar z’n échte muzikale doorbraak kwam er afgelopen jaar. Niels volgde daarmee Lissa Lewis en Fadim op.

De prijs voor ‘Beste videoclip’ ging naar ‘1 moment’ van Amaryllis Temmerman. Leuk detail: De clip werd gemaakt door haar broer, regisseur Bert Temmerman.De prijs ‘Beste nummer gebracht door een zangeres’ ging naar Lindsay met het nummer ‘Jij alleen’. De prijs ‘Beste nummer gebracht door een zanger’ ging naar Christoff met ‘Jij bent mijn hartslag’. De prijs ‘Beste nummer gebracht door een groep of duo’ ging naar Eveline Cannoot en Dennie Christian met het nummer ‘Dankjewel’. 

Beste album verkocht via ReuzeKeuze.be (de webwinkel van MENT) ging naar Guy Neve met het album ‘Vitaal’. Guy Neve haalde in z’n dankwoordje aan dat MENT een enorme rol heeft gespeeld in de (her)opstart van z’n carrière? Guy was vroeger ondermeer jazz-artiest en beoefent nu het genre van de amusementsmuziek.

MENT-effect op de sector

De ‘toon’ van Guy Neve was er eentje die uit vele monden weerklonk. Ook ondermeer Phil Kevin haalde aan na Tien om te Zien gestopt te zijn met nieuwe nummers maken. Dat startte hij terug op door de komst van MENT. Zelfde verhalen bij ondermeer Freddy Davis, Herbert Verhaeghe, Eveline Cannoot en een reeks aan andere artiesten.

Het nieuws dat MENT in 2017 volop wil gaan voor radio werd door artiesten op ‘hoera’ ontvangen en tijdens het bekendmaken in de zaal door het publiek op applaus onthaald.

In de marge van deze verkiezing maakte MENT TV haar eerste CIM-cijfers bekend. Dat deden een aantal presentatoren voor hun programma, Magali Sibille en Marc Hallez deden dat voor het globale kijkcijfer van de zender.

Blikvanger was ondermeer het globale bereik dat werd bekend gemaakt: MENT heeft 2.168.010 unieke/regelmatige kijkers op maandbasis en bereikt op dit manier 1 Vlaming op 3. Tegenover het cijfer dat Telenet 4 jaar terug bekendmaakte (bij de opstart van De Vlaamse Top 10) is dat meer dan een verdubbeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *