Jo Declercq – Voorzitter

Jo Declercq - vlapoJo Declercq (alias Jo met de banjo) werd geboren op 16 februari 1947 in Petegem.  Hij is gehuwd met Mietje Hendrikx en heeft twee kinderen: Caroline en Pieter-Jan.  Hij liep middelbare school aan het Heilig Hart College in Waregem, waar hij de richting latijns-wiskunde volgde.  Voor zijn hogere studies liep hij school aan de K.U. Leuven.

Jo De Clercq begon in 1969 bij Radio 2 als dj. Hij was een tijdlang de drijvende kracht achter de Leuvense stadsradio VRL. Op televisie verscheen hij als publieksopwarmer bij ‘Tien Om Te Zien’ en in televerkoopprogramma’s zoals De Shoplijn, en hij werkt als jurylid bij het Vlaamse televisieprogramma ‘Blokken’.

Jo was van 1989 tot 1995 sp.a-schepen van sport in Herent.  Van 1995 tot 1989 was hij schepen van sport, cultuur en nieuwe media en sinds 2013 is hij schepeen van milieu, lokale economie, seniorenbeleid en ontwikkelingssamenwerking.  Hij is sinds eind juni 2003 provinicieraadslid voor de provincie Vlaams Brabant.

Als ‘Dennis Peirs’ is hij auteur en co-auteur van tal van Vlaamse liedjes, onder meer voor Laura Lynn, Will Tura, Yasmine en Willy Sommers.

Jo Declercq is sinds 2012 voorzitter van Vlapo.

Micha Marah – Bestuurslid

Micha Marah - VlapoMicha Marah werd geboren als Alda Leppens op 26 september 1953 in Oud-Turnhout. Haar voorstellen is onbegonnen werk en zinloos. Ons geheugen kan niet meer terugvinden wanneer we haar naam voor het eerst hoorden, het lijkt wel of ze er altijd geweest is.

Haar carrière startte in 1971 met het legendarische ‘Tamboerke’ in het BRT TV programma Canzonissima en zij heeft voor radio en TV een ongekende lijst van succesvolle programma’s gemaakt (Meer Muziek, Vlaanderen Boven, HadieMicha en Kwistig met muziek op Radio 2 en Denken & Doen, Stad op Stelten en de Soundmix show op TV). Daarnaast heeft ze heel wat platen uitgebracht. Want haar eerste liefde, de muziek, is altijd gebleven…

Tijdens de ‘magere’ jaren op het gebied van aandacht voor Nederlandstalige muziek in Vlaanderen, verlegde ze haar werkterrein naar Nederland, waar ze onder het management van Harry Thomas in het clubje van Dennie Christian en Freddy Breck een aantal hits scoorde en ook in Duitsland een graag geziene gast was.

Vanaf het moment dat VTM de kaart van de Vlaamse muziek trok begon zij weer in haar eigen moedertaal te zingen, tot 1994.

Haar 4-Ierse Engelstalige Albums, in de jaren 90, hebben een andere Micha getoond en samen met haar live band speelde ze op een aantal festivals en in culturele centra. De afgelopen jaren heeft het ‘Vlaamse Lied’ weer een ongekende populariteit bereikt, en ook Micha Marah is weer ‘hot’. Ze zit boordevol plannen voor de toekomst!

Naast haar muzikale carrière heeft ze met haar managent-boekings agentschap Benelux Theater- en platenfirma Centropa het nodige platform geboden aan jonge artiesten. Sinds een paar jaar heeft ze zich teruggetrokken en heeft ze (eindelijk) de draad van zingen en optreden weer opgenomen….

Naast haar solo optredens heeft ze momenteel met Connie Neefs het programma ‘Lang zullen we leven’ waarin ze samen terugblikken op al het mooie en interessante in een mensenleven.

Margriet Hermans – Bestuurslid

Margriet Hermans - VlapoMargriet Hermans werd geboren in Turnhout op 17 maart 1954 en  studeert in 1976 af als regentes Frans, geschiedenis en Engels.

Dank zij Marc Dex en haar deelname aan  Eurosong 1987 met  “In slow motion” begon ze aan een succesvolle zangcarrière. Met haar eigen XL-band verovert ze heel Vlaanderen. Niet alleen als zangeres maar ook snel als TV-figuur oogst Margriet veel bijval.   Haar opmerkelijke deelname als panellid aan de Drie Wijzen  was voor producer Bart De Pré de aanzet om haar met een eigen talkshow “Margriet” te lanceren.  Het werd een waar kijkcijferkanon. Middelkerke werd jarenlang een zomerse trekpleister.

Ook Nederland blijft niet ongeroerd.  TV en zangcarrière krijgen ook daar een heuse voet aan de grond. Margriet is één van die enkele bekende Vlamingen in Nederland.

In 1997 voelt Margriet dat het tijd is voor andere uitdagingen.  Haar sociaal-maatschappelijk engagement drijft haar in de politiek.  Absoluut geen zekerheid naar de toekomst toe maar het nieuwe politieke landschap daagt haar uit. De VRT en nieuwe commerciële zenders keren de Vlaamse zangers de rug toe. Vandaar haar initiatief om met enkele bekende artiesten Vlapo op te richten, die vechten om nieuwe Vlaamse producties, in al zijn genres,  een eerlijke kans te geven.

Na tien jaren van politiek komt er met de verkiezingen van 2009 een bruusk einde aan deze uitdaging.  Margriet blijft ondanks alles een professionele entertainer en focust zich sinds enkele maanden terug op haar zangcarrière. Niet alleen  als zangeres ook als presentatrice blijft ze begeesterend. Momenteel toert ze door Vlaanderen met humor,  liedjes en neemt ze haar publiek mee naar de vroegere hoogtepunten uit haar carrière van bijna 30 jaren.

Johan Verstreken – Bestuurslid

vJohan Verstreken werd geboren in Oostende op 11 juni 1964.  Hij debuteerde als tiener in 1979 in het jeugdprogramma Agenda. In de jaren tachtig werd hij bekend als omroeper op de toenmalige BRT en presenteerde hij verschillende jaren met Ro Burms het populaire radioprogramma Fiestag.

Ook was hij freelance reporter voor het weekblad ‘De Zeewacht’ en werkte als animator en cultuurcoördinator in het vakantiecentrum ‘Zon en Zee’. Tevens stond Johan in 1983 aan de bakermat van radio Andromeda. Hij was redacteur van onder meer de talkshow Margriet en stond bekend als geliefd publieksopwarmer van heel wat programma’s zoals De Droomfabriek, Blokken, Het Swingpaleis en De Zevende Dag.

Meer dan tien jaar was hij actief als presentator verbonden aan de VRT. Dit van o.a. de Muziekdoos, de trekkingen van de Nationale Loterij… Hij stond mee aan de wieg van Samson en scoorde samen met clown Koko met VANA 1 VANA 2. Hij ontving hiervoor een gouden CD.

Van 1995 tot 2000 ontving hij als presentator van de Muziekdoos tal van nationale en internationale artiesten op TV. Het programma behaalde telkens weer hoge kijkcijfers.

Na zijn televisiecarrière werd hij producer van Luna Kabuza Productions, waar hij samen met zijn collega’s kinderprogramma’s maakte.

In de periode 1999-2001 nam hij terug de pen in de hand en werkte als reporter en journalist voor het weekblad Story.

Hij verzorgde ook vele jaren de presentatie van “Het Zomeraperitief” van de Nationale Loterij, aan de zijde van Luc Appermont. Johan was ook de vaste presentator van “De Rode Kruis kustactie”, die in juli en augustus bijna dagelijks van Knokke tot De Panne op dijk te zien was.

Door al dat om zich heen besloot Johan enkele singles op te nemen, waaronder “Zon en Zee”. Onder het label Madierpo bracht hij twee albums uit met unieke songfestivalliedjes. Hij werd hiervoor bekroond in Nederland met een Eurovision Award. Hij was ook jurylid, reporter en commentator tijden het songfestival.

Hij stond mee aan de wieg van de vzw Vlapo dient als aanspreekpunt voor de verdediging, het behoud en de promotie van het Vlaamse lied. Sinds 2004 is hij Vlaams Parlementslid, waar hij lid is van de Mediacommissie en de commissie Buitenlandse Zaken.

Connie Neefs – Bestuurslid

Connie Neefs - VlapoConnie Neefs werd geboren in Gierle op 10 juli 1952.  Ze stamt uit een bekende muzikale familie, toch heeft zij steeds haar eigen weg gekozen. Sinds zij afstudeerde aan de Studio Herman Teirlinck combineert zij zang met presentatiewerk en is bij velen gekend door haar programma’s op radio en televisie in Vlaanderen en in Nederland.

Als zangeres heeft Connie een carrière uitgebouwd met o.a. het gereputeerde VARA-Dansorkest, het BRT-Orkest, harmoniën, big bands en vele andere grote en kleine orkesten.

Daarnaast werkt Connie ook solo. Samen met haar muzikanten reist zij langs onze cultuurcentra en brengt sfeervolle liedjes, ook in samengestelde programma’s met collega-artiesten. Zo loopt nog steeds de ‘Louis Neefs Hommage’ samen met Hugo Symons in de Vlaamse theaterzalen. Dat succes leidde tot een boek ‘Er zal altijd een zon zijn’ dat Connie schreef over het leven en de carrière van broer Louis.

In ‘Modewonderland’ legt zij de relatie tussen mode, muziek en dans uit de voorbije eeuw samen met haar dansers-mannequins. Met ‘60 jaar TV’ duikt Connie in de Vlaamse TV-geschiedenis met zeer herkenbare liedjes en anekdoten. En zoals het toen paste in de amusementsprogramma’s vaak samen met speciale gasten.

Samen met Micha Marah maakt ze een muzikale wandeling in ‘Lang zullen we leven’, een ode aan het leven in een vintage-verpakking.

Koen Crucke – Bestuurslid

Koen-CruckeKoen is geboren in Gent in 1952. Hij groeide uit tot een veelzijdig kunstenaar in opera, operette, musical, film, radio, toneel, televisie en ook een verdienstelijk auteur.

Hij was eerste solist Tenore-buffo aan de Opera van Gent, Opera voor Vlaanderen en Vlaamse Operastichting. Hij speelde ongeveer alle operette rollen in Operahuizen van Vlaanderen, Duitsland, Spanje, Italië, Groot-Brittanië en Oostenrijk. Zij répertoire omvat tientallen rollen in Opera zoals ondermeer Fidelio (prijs van beste vertolker op het Festival van Passau), Carmen,Prins Igor,Peter Grimes, Hänsel und Gretel, Le Nozze de Figaro, Die Zauberflöte, Tosce, La Forza del Destino… In Operette heeft hij alle buffo partijen vertolkt, zowel in binnen- als buitenland.

In de musical zong hij de wereldcreatie van “Veel geluk professor” van Aster Berkhof en onder andere Annie get your Gun, Hello Dolly, Man of la Mancha, Pinocchio, My Fair Lady, The sound of Music, (waaronder 600 voorstellingen in Nederland) Robin Hood en zovele andere. Voor zijn rol in de Disney-Assepoester kreeg hij de Vlaamse musicalaward voor de best supporting role. Koen Crucke speelde toneel bij NTG en KVS Brussel waar hij werkte met Nand Buyl. Hij toerde met een reeks monologen waaronder “Honger”, “Cricri” en “Caruso”. Hij speelde in films van Hugo Claus, Robbe De Herdt en Stijn Coninx. Hij had jarenlang zijn eigen programma bij Radio 2 en presenteerde voor televisie gedurende een klein decenium de show “Tijd voor Koen” waarin hij klassieke muziek coimbineerde met populaire interpretanten.

Koen speelt ondertussen al 26 jaar het populaire personage Alberto in “Samson en Gert” en is regelmatig medewerker bij Studio 100.

Hij is getrouwd met Jan Gheysens en sedert 2016 vijftig jaar met zijn vak bezig.

Jan Gheysens – Bestuurslid

Jan-GheysensGeboren in 1948 was hij al van jongsaf aan gepassioneerd door het woord. Hij won als twaalfjarige de Dr. Jan-Oscar De Gruyterprijs als beste beloftevol talent in de woordkunst. Hij vervolgde de insgeslagen weg, liet zich als 16-jarige inschrijven in het Conservatorium te Gent om er les te krijgen van oa Ast Fonteyne, Lea Daan, Frans Roggen enz.. Hij studeerde af in 1967 met een eerste prijs en werd meteen geëngageerd als acteur in NTG.

Enkele jaren later kreeg hij de kans om opleiding te volgen in Londen bij Theatre Projects: destijds het meest prestigieuze theatertechnisch bureau ter wereld. Hij studeerde er lichtontwerp en techiek. Hij werkte mee aan de werelcreaties van oa “Cat”s, “Evita”, “A Chorus Line” en ontwierp voor talloze musicals op West End en Broadway. Tijdens zijn werk voor TP haalde hij een master in theatertechniek in Yale. Hij ontwierp voor alle grote musicaltheaters in Londen, voor Covent-Garden, English National Opera, Teatro Real te Madrid en nieuwe producties in Bayreuth.

Hij keerde terug naar Vlaanderen omwille van zijn relatie met Koen Crucke. Hij werkte nog 15 jaar in NTG, waarvan de laatste 12 als adjunct-directeur onder Jef Demedts. Hij was vast lichtontwerper voor oa Hugo Claus, Jürgen Gosch, Franco Zeffirelli, werkte mee aan produkties met Theodorakis, Kazantzakis, enz..

Eind de jaren 80 hield hij het voor bekeken. Hij verliet het theater en stichte zijn eigen managementbureau dat tot op vandaag bewust maar één artiest vertegenwoordigt: Koen Crucke, die hij tot op vandaag begeleidt in zijn carrière.